Open menu

Зам. областният управител д-р Матей Попниколов взе участие в работна среща с туристическия бранш в Кюстендил

Заместник министър-председателят по икономиката и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с туристическия бранш в Кюстендил. В дискусията участваха зам. областният управител на Кюстендил д-р Матей Попниколов, кметът на общината Петър Паунов, заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и Славейко Стайков – съветник на министъра по туризма.
В рамките на работната среща бяха обсъдени актуални проблеми в сферата на туризма, както и мерки за преодоляване им. Вицепремиерът уточни, че регионът има огромния потенциал да заеме важно място на картата на българския туризъм. „Тук историята, културата и използването на минералните ресурси вървят ръка за ръка от древността. В тази тежка кризисна ситуация медицинският, балнео и СПА туризмът могат да бъдат силен стимул за отрасъла и връщането му към предишните нива“, уточни министър Николова. Тя поясни също, че един от рекламните клипове на Министерството на туризма, снимани съвместно с Асоциацията на екскурзоводите, е посветен на уникалната за България и Европа картинна галерия „Владимир Димитров – Майстора“. През идващата седмица той ще бъде пуснат в социалните мрежи и големите телевизии.
„Градът има много възможности за семеен и уикенд туризъм. Важно е да се предлагат привлекателни пакети, особено през есенния сезон“, уточни министър Николова. Министърът разясни пред бранша предприетите мерки от Министерството на туризма и правителството за насърчаване на бизнеса след кризата от COVID-19.
Кметът на града Петър Паунов благодари на вицепремиера за срещата. По думите му, туристическият сектор трябва да създава добра база и да става все по-привлекателен за младите хора, които да имат желание да се развиват в него. „Туризмът е част от един по-добър живот и ние трябва да бъдем част от него“, посочи Паунов.
В рамките на дискусията бизнесът представи пред вицепремиера различни идеи и възможности за развитие на Кюстендил, както и проблемите, пред които е изправен. Браншът наблегна на ползите от минералната вода и необходимостта от увеличаване на местата за настаняване. Бе обсъдена и темата за професионалното образование в сферата на туризма и създаване на различни атракциони, които да привличат посетители в района.
След срещата вицепремиерът Марияна Николова разгледа ХГ “Владимир Димитров – Майстора”.

Печат