Open menu

Еврокомисар Мария Габриел проведе среща-дискусия с ученици от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в Кюстендил

20190226 101309        Българският еврокомисар по цифрова икономика и общество Мария Габриел посети днес Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ в град Кюстендил. Тя бе посрещната от областния управител на Кюстендил Виктор Янев, кмета на общината Петър Паунов и директора на училището Иванка Янкова. Поводът за посещението бе провеждането на граждански диалог с учениците от Езиковата гимназия в областния център. Срещата-дискусия, която бе на тема „Младите хора в цифровия свят“, уважи и областният управител Виктор Янев.    

20190226 101506     

        “Огромно вълнение е да съм отново в това училище. Това е гимназията, която отвори нови хоризонти и ми даде една силна увереност, че когато трупаш знания и когато се трудиш, рано или късно това се отблагодарява. Това е едно от основните ми послания към младите хора - когато овладееш език, владееш нова култура, има още нови перспективи пред теб. А днес, с цифровизацията, това е още една допълнителна възможност”, заяви еврокомисар Мария Габриел. 

20190226 102403

        С учениците от град Кюстендил тя проведе динамична дискусия за важността на цифровите умения, без значение в каква професия ще изберат да се развиват те. „Ще се радвам да видя гимназията като част от Европейската седмица на програмирането, в която деца и младежи от цяла Европа могат да направят първи стъпки в програмирането, да дадат израз на своя талант и идеи с помощта на цифровите технологии“, посочи Мария Габриел.

20190226 102737

        С учениците се обсъди и това колко е важно да останеш в безопасност, докато си онлайн. „Днес всички, и особено младите, прекарват много време в мрежата и трябва да знаят как да предпазят личната си информация, лични данни и снимки. Кампанията ми SaferInternet4EU предоставя обучителни материали, които могат да помогнат на младите хора, на учители и родители, да придобият базови умения за киберхигиена, медийна грамотност, безопасно поведение онлайн“, заяви още Мария Габриел. Тя посочи, че гимназистите са в онази възраст, в която се формират като граждани и именно в този период е изключително важна медийната грамотност, особено когато става дума да се разграничават истински от фалшиви новини.

20190226 103013

         Еврокомисарят призова учениците от ЕГ "Д-р Петър Берон" да бъдат критично мислещи по отношение на огромния информационен поток.

       С бъдещите зрелостници Мария Габриел разговаря и за стажовете "Цифрова възможност", чрез които до 6000 студенти ще могат да натрупат опит в технологична компания в друга държава членка. „Пожелавам сред днешните ми събеседници да има бъдещи студенти, независимо от специалността, които ще се възползват от тези стажове“, допълни тя.

20190226 105128

        Мария Габриел благодари на директорката г-жа Иванка Янкова, учителите и учениците за гостоприемството и интересната дискусия. Еврокомисарят получи като подарък репродукция на една от картините на Владимир Димитров – Майстора.

26.02.2019г.

20190226 114016

Печат