Open menu

Зам. областният управител Райчо Цветин участва в учредително събрание на Организацията за управление на Софийски туристически район

1

        Зам. областният управител на Кюстендил Райчо Цветин присъства на събрание по учредяване на Организацията за управление на Софийски туристически район. Домакин на събитието бе Регионалният исторически музей в столицата. След изразените становища и мнения на всички участници в срещата се стигна до съгласие за учредяване на ОУТР „Софийски туристически район".

       В Закон за туризма е предвидено туристическо райониране, с цел по-ефективен регионален маркетинг и реклама. Според основната и разширена специализация на туристическите райони, Софийският ще бъде с фокус върху деловия, културния, планинския, здравния, религиозен и поклоннически туризъм, приключенски и екотуризъм. 

       Териториалният обхват на ТР „Софийски туристически район“ включва 23 общини, като от област Кюстендил това са: Бобов дол, Кюстендил, Невестино и Трекляно.

      Зам. областният управител постави акцент върху важността на това малките общини от област Кюстендил да рекламират туризма си и да създават положителен имидж. „Едни от подходящите инструменти са обединяване на усилията в предлагането на туризъм и рекламиране на туристическите възможности на съответната община и район, както и повишаване качеството на самия продукт. При обединени усилия по-лесно и бързо биха се постигнали резултати в тази област“, каза Райчо Цветин. Той посочи, че туризмът създава устойчиво развитие и гарантира ползата за малките да се появят на картата на света и да станат видими. „Необходимо е общините и местните общности да проявят активност и да предлагат идеи, проекти, продукти, обекти и т.н., които да бъдат включени в дейността на Софийски туристически район“, коментира още Цветин.

22.02.2019г.

Печат