Open menu

В Областна администрация се проведе среща с директорите на заведенията за социални услуги в Кюстендил

По повод визитата на Омбудсманът на Република България Мая Манолова в град Кюстендил, Областна администрация бе домакин на работна среща между управителите на заведенията, предоставящи социални услуги в региона.

Целта на мероприятието бе да се откроят актуалните проблеми и обстановка на социалните услуги в област Кюстендил и да се начертаят перспективите и решенията, с които Омбудсманът и Областна администрация да съдействат. Срещата бе открита от зам.-областният управител Радослава Чеканска, която благодари затова, че всички директори се отзоваха на поканата. Тя представи данни за наличието и вида на социалните услуги по общини в област Кюстендил. От нейните думи стана ясно, че общият им е брой е 40, съответно разпределени по общини: Кюстендил – 16, Дупница – 11, Кочериново – 1, Бобов дол – 5, Рила – 4 и по една за Общините Невестино, Сапарева баня, Трекляно и Бобошево. След като внесе яснота, тя предостави думата на Елеонора Христова - ръководител на Областната стратегия за развитие на социалните услуги в област Кюстендил. На вниманието на Мая Манолова, тя съобщи подробно проблемите и напредъка на социалните услуги, предоставяни в областта. По-важното, което стана обект на обсъждане бе трудно-достъпните региона в областта, липсата на финансиране, изкривяване в данните за бездомните хора, които нямат документи за самоличност и липсата на инициативност в някои от малките общини. Тя съобщи още, че предстои да бъдат открити три Кризисни центъра за деца и възрастни в Кюстендил и Дупница.

В дискусията взеха участие още зам.-областният управител Силвия Велкова, Главният секретар на Областна администрация Гергана Михайлова. Сред присъстващите бе и представител на Община Кюстендил в лицето на Емилия Иванова, която внесе яснота относно Общинския план за развитие на социалните услуги и увери, че в общината функционират едни от най-добрите центрове за предоставяне на социални услуги. По-късно твърдението й бе потвърдено от Омбудсманът Мая Манолова, която след срещата посети Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи в Кюстендил, придружена от неговият управител Радмила Рангелова и от зам.-областният управител Радослава Чеканска.

 

Печат