Open menu

Кюстендил чества годишнина от своето освобождение

На 29 Януари град Кюстендил чества своята независимост. Днес се навършиха 138 години от освобождението на града от османско владичество. Празника бе отбелязан с тържествено шествие, което започна от площад „Велбъжд“ до паметника на Ильо Войвода, където бяха поднесени венци и цветя. В чест на загиналите в борбите за освобождение присъстващите сведоха глави в едноминутно мълчание. Под звуците на Общински духов оркестър първи венец поднесоха Областният управител на област Кюстендил Виктор Янев, придружен от неговите заместници Радослава Чеканска и Силвия Велкова. Цветя на паметника поставиха и Община Кюстендил, Общински съвет – Кюстендил, политически партии, неправителствени организации и граждани.

„През януари 1878 година безстрашните действия на руския ескадрон, отрядът на Симо Соколов, заедно с четата на Ильо Войвода и дузина смели кюстендилци прогонват противника и поставят началото на свободен и независим Кюстендил. Неизмерима е нашата признателност към подвига им и мирно свеждаме глави пред вечната им памет! Днес, когато говорим за модерно европейско бъдеще, нека си спомним цената на свободата и да събудим чувствата на възторг у всеки от нас, за да дадем тласък на позитивното развитие на Кюстендилския регион и всички негови жители! Нека бъдем обединени, здрави и отговорни за предстоящото, защото заедно изграждаме облика на нашия град!“ – призова Виктор Янев.

За празника гражданите и гостите на Кюстендил могат да разгледат безплатно експозицията „Национално-освободителни борби на населението от Кюстендилския край в къща-музей „Ильо Войвода".

 

Печат