Open menu

Областният управител Виктор Янев уважи честването на 134-тата годишнина от рождението на Владимир Димитров - Майстора

Първият ден от февруари е датата, на която се навършват 134 години от рождението на големия български художник Владимир Димитров – Майстора. По този повод в ХГ „Владимир Димитров – Майстора“ гр. Кюстендил се състоя церемония по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. След дългогодишно прекъсване, през 2014 година  награждаването отново е възобновено и към настоящия момент се реализира за четвърти пореден път. На церемонията присъстваха Областният управител Виктор Янев и неговия заместник Силвия Велкова, Омбудсманът на Република България Мая Манолова, Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и неговите заместници, Председателят на ОбС Кюстендил Иван Андонов, както и десетки граждани, творци и ценители на изкуството. Преди началото на тържеството те поднесоха венци и цветя на паметника на Майстора пред Художествената галерия.

Номинирани за наградата бяха Василка Монева, Мария Столарова, Светослав Памукчиев и Чавдар Петров. Минути по-късно се разбра и името на поредния й носител в лицето на проф. Светослав Памукчиев. Директорът на Художествената галерия Валентин Господинов му връчи лично наградата под формата на статуетка и чекове с парична сума, осигурена от Община Кюстендил и Министерството на културата.

В галерията бяха изложени по-рядко показвани творби на Майстора – подготвителни рисунки, както и Годишната изложба на кюстендилските художници. Бе разположена и експозицията на миналогодишният победител Ивайло Мирчев.

Честването продължи и в с. Шишковци, където Мастора дълго живее и твори. Там местното население и гостите посетиха къщата музей „Владимир Димитров - Майстора“. На емблематичния паметник на „Рисувача“, както го наричат жителите на селото, областният управител Виктор Янев, придружен от своя заместник Радослава Чеканска поднесоха цветя.

Печат