Open menu

Зам.-областният управител Силвия Велкова бе гост на беседа в Кюстендил, изнесена от почетния консул на Мексико

„Беседа за Мексико“ бе организирана от Българско географско дружество – Кюстендил. Събитието се състоя в НЧ „Братство 1869“ в областния град. Заместник-областният управител Силвия Велкова бе официален гост на мероприятието. Тя приветства с добре дошли завеждащия културните въпроси на посолството на Венецуела в София Луис Монтеро и Пенчо Ралчев консул на Мексиканските съединени щати в България.

Срещата бе открита с музикална програма, изнесена от кюстендилски ученици от местната езикова гимназия на български и на испански език. От своя страна председателят на географското дружество Емил Иванчев представи кратка информация, относно взаимоотношенията на България и Мексико в миналото и в перспектива.

Думата бе дадена на културното аташе Луис Монтеро, който заяви: ”В България не познават много Мексико, страната се свързва с текила, сомбреро – Мексико, шапка с широка периферия и теле новели. В България, където смятам българите за европейци, мислят със сърцето, действат с главата, в Мексико мислят с главата действат със сърцето. ” а себе си, той разказа, че е живее в България от 30 години, женен е за българка и има две деца родени в България.

За събитието бе подготвена и презентация, която представи географското разположение на Мексико, чрез стари и нови снимки представени в периода 19, 20 век.

 

Печат