Open menu

Зам.- областният управител Силвия Велкова откри кръгла маса на тема „Образователна интеграция – възможности и предизвикателства“

Във връзка с Международния ден на ромите бе организирана кръгла маса на тема „Образователна интеграция – възможности и предизвикателства“. Мероприятието се състоя в залата на Читалище „Васил Левски“, намиращо се в кв. Изток на областния град.

Програмата започна с музикално изпълнение на ромски деца от ОДЗ „Мечта“, а по-късно бе дадено началото на дискусията. Тя бе открита от зам.- областният управител Силвия Велкова, която поздрави организаторите на събитието и приветства всички присъстващи и интересуващи се от проблемите на ромските общества.

„От името на Областна администрация – Кюстендил и лично от мое име желая здраве и успешна социална и професионална реализация на всички. Когато говорим за реализация, неминуемо го асоциираме с образование, което е и предмет на днешната среща. Затова аз намирам формулираната тема за образователната интеграция за особено актуална“ – каза Силвия Велкова. Тя допълни, че във всичките години на преход са направени много опити за ромска интеграция, но по една или друга причина тя не се е случила, така както предполагат модерните времена. В изказването си, тя открои и темата за миграционния натиск, който би могъл да затрудни процесите на интеграция.

Събитието бе организирано от Сдружение ЛАРГО – Кюстендил с председател Сашо Ковачев. В дискусията участие взеха Евгения Волен от Фондация „Тръст за социална алгернатива“, Венелин Стойчев от Политологичен център София и Радостина Чапразова от Младежка организация „АРЕТЕ“ – България.

За празника бе подготвена и изложба „Ромите в Кюстендилския край – история, бит и култура“.

Печат