Open menu

Областна администрация - Кюстендил поднесе венец на паметната плоча на Людмил Янков и Стоян Наков

Днес, в Кюстендил бе почетена паметта на героят на Еверест Людмил Янков и младият алпинист Стоян Наков. Венец  на общия им паметник положиха областният управител Виктор Янев, неговият заместник Радослава Чеканска и главният секретар на Областна администрация Гергана Михайлова.

Събитието бе уважено и от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, граждани, ученици, туристи, приятели, представители на политически и неправителствени организации. Те сведоха глави в едноминутно мълчание в знак на почит към подвизите на двамата кюстендилци.

Организатори на мероприятието са ТД „Осогово“. Бяха прочетени и част от стиховете на Людмил Янков, а Туристически хор „Осоговско ехо“ изпълни възпоменателната песен за него.

През 1988 година на 17 април България е потресена от новината, че е загубила един от героите от експедицията на Еверест (8848 м) през 1984 г. По време на тренировъчен лагер Людмил Янков, заедно със Стоян Наков падат от 200-метрова скала и загиват под връх Камилата край Мальовица в Рила. Преди това Янков губи четири пръста на ръцете при героичен опит да спаси Христо Проданов под Еверест.

Едва на 34 години, когато намира смъртта си, Янков оставя ярък пример за човешка саможертва и героизъм. Все още историята по покоряване на Еверест не познава друг такъв пример. Удостоен е със званието "почетен гражданин на Кюстендил" през 1998 г.

 

Печат