Open menu

Областна администрация – Кюстендил се включи в отбелязването на 140-годишнината от Априлското въстание

Тържествено поднасяне на венци и цветя се състоя в Кюстендил на паметника „Булаир“ за почитане паметта на загиналите в Априлското въстание.

Мероприятието започна с историческа ретроспекция на въстанието, а присъстващите сведоха глави в едноминутно мълчание в памет на загиналите борци и радетели за свобода.

Венец положиха областният управител Виктор Янев, неговият заместник Силвия Велкова и директорът на дирекция „АККРДС“ в администрацията Василка Манчева. За да уважат събитието и да поставят цветя на паметника присъстваха кметът на община Кюстендил Петър Паунов, заедно със своите заместници Светослав Василев, Надя Каратова и Радмила Рангелова, Председателят на Общински съвет – Кюстендил Иван Андонов, представители на политически и неправителствени организации и граждани.

Априлското въстание избухва преждевременно на 20 април 1876 г. по стар стил в Копривщица и е организирано от Гюргевския революционен комитет. Въпреки че е осуетено от османските власти, то е най-значимата въоръжена изява на национално-освободителното движение и е най-мащабната проява на революционните борби през епохата на Българското възраждане, като символ българската национална революция.

 

Печат