Open menu

Областният управител Виктор Янев изпрати поздравителни адреси до директорите на лечебните заведения в област Кюстендил

По повод Деня на българския лекар - 19 октомври, областният управител Виктор Янев изпрати поздравителни адрес до директорите на лечебните заведения на територията на област Кюстендил. 

Поздравителния адрес от областния управител започва така: "На днешния ден искам да изкажа своята искрена признателност за Вашата всеотдайност, неизчерпаема сила и позитивизъм, с които се грижите ежеминутно за здравето и живота на  жителите на област Кюстендил!"

"Ежедневните предизвикателства, пред които са поставени лекарите изискват качества, които не всеки би могъл да притежава. Изправени доброволно  пред страданието и болестта, Вие доказвате, че усещате работата си като призвание да бъдеш полезен и да помагаш" - се казва в обръщението. 

В заключение, областният управител отправи своите пожелания: "Пожелавам Ви здраве и благополучие, професионални и лични успехи, вяра в българското здравеопазване, сили и желание да практикувате благородната си професия в нашия регион!"

Денят на българския лекар се чества се от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски. Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На този ден се връчва отличието "Лекар на годината".

Печат