Open menu

Зам.-областният управител Райчо Цветин гостува на Международна научна конференция относно Първата световна война

Международна научна конференция, наречена „Първата световна война на Балканите и участието на България в нея през 1917 г.“ се проведе в град Кюстендил. Организатори на конференцията са Институт за исторически изследвания – БАН, Община Кюстендил, РИМ – Кюстендил и Македонски научен институт под патронажа на министъра на отбраната на Република България.

Преди старта на конференцията се проведе церемония на паметника „Булаир“ в областния град, където бе почетена паметта на загиналите в битка воини. Венци и цветя от институциите бяха поднесени от военна рота на Горнобанската механизирана бригада. Глави в знак на почит сведоха зам.-министърът на отбраната Анатолий Величков, зам.-областният управител Райчо Цветин, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов и председателя на Общински съвет – Кюстендил Михаела Крумова. От страна на Областна администрация Кюстендил почит отдаде и директорът на дирекция „АКРРДС“ Василка Манчева.

След възпоменателната церемония официалните лица откриха Международната научна конференция и отправиха приветствията си към организаторите и участниците. В своята реч пред многолюдната аудитория зам.-областният управител Райчо Цветин изрази задоволството си от организирането на такава среща, която поставя Кюстендил в центъра на това историческо събитие и припомня ключовата роля на града през периода 1915 – 1918, когато в сградата на Община Кюстендил е била разположена главната квартира на действащата армия, с което градът се превръща във военна столица на България по време на този световен конфликт.

Основните тематични направления, които се разглеждат в тридневната конференция са:

-         Военните действия на Балканите през 1917 години

-         Дипломация и политика

-         Българските институции в новоприсъединените земи

-         Обществено-политически и културни процеси в балканските държави през войната

-         Световният конфликт на Балканите през 1917 г. в историографията

-         Война, медии, пропаганда

rsz dscn7178

rsz dscn7189

rsz img cc0aa19375b80f556a5f07b7327f2109 v

Печат